Mere end 100 forskellige slags te på lager 1-3 hverdages levering Vi pakker gerne ind Gratis fragt ved køb over kr. 300,- Kundeservice: info@teacup.dk

Te Guide

Teacup's guide til te og de forskellige typer af te

Alle typer af te fremstilles fra planten Camellia Sinensis. Der findes imidlertid tusindvis af forskellige tesorter i verden, selvom de stammer fra samme plante. Tesorterne afhænger af den region de er dyrket i og det pågældende klima, samt årstid og forarbejdningsmetode.

Teacup.dk's kvalitetsteer kommer fra hele verden, og mange af vores kinesiske og japanske teer passer ind i følgende hovedkategorier af te: hvid te, grøn te, oolong te og sort te. Vi fører også rooibos og urtete, som er typer af te, der ikke stammer fra tebusken, og som derfor egentlig ikke kategoriseres som te, men som blot betegnes som sådan for nemhedens skyld på grund af tilberedningsmetoden. 

Hver type af te har sine helt egne karakteristika, herunder variationer i smagen, forskellige sundhedsmæssige egenskaber samt variationer i koffein og garvesyreindhold. Den bedste måde at finde din foretrukne te, er ved at prøve dig frem. Hos Teacup.dk kan du købe prøverør, så du kan få en smagsprøve inden du køber en større mængde. På den måde kan du sikre, at du kan lide den te du køber. Du er også velkommen til at besøge vores showroom. Herunder kan du læse om de forskellige typer af te, og du kan kigge nærmere på vores sortiment af te online.

Hvid te:

Hvid te er den reneste og mindst forarbejdede af alle typer te. Hvid te er derfor den type te, der har bevaret flest af de sundhedsfremmende egenskaber, og hvid te indeholder mange sunde antioxidanter.De løse teblade indeholder meget lidt koffein og teen har en lys farve og en mild og behagelig smag. Hvid te består af de helt friske skud fra tebusken, som plukkes tidligt på foråret, før tebuskene begynder at blomstre. De små bladknopper og de friske, sprøde blade dampes let og tørres indtil det naturlige vandindhold fordamper. Selve høsten foregår kun ganske få dage om året, og hvid te er derfor en af de mere kostbare typer af te. Hvid te tilberedes med kogende vand der er afkølet til 65-85 grader inden de hældes over tebladene. Se vores udvalg af teblandinger med hvid te her eller se se mere om ren hvid te her.

Grøn te:

Grøn te er en af de mest populære typer af te, og er den foretrukne drik i mange asiatiske lande, hvor den ofte ledsager et måltid. Grøn te består af de grønne teblade fra tebusken, som blot er tørrede og derved har bevaret en stor del af det naturlige vitamin og mineralindhold. Grøn te har et lavt indhold  af koffein i forhold til f.eks. sort te og har et højt indhold af antioxidanter. Grøn te er kendt for at afhjælpe mange sundhedsmæssige problemer, og siges at hjælpe med at opretholde kolesterol niveauet, og være godt for hud og tænder, ligesom det har en vanddrivende effekt, og kan bruges som en del af  en sund kost for at bevare et sundt blodsukkerniveau og et stabilt vægtniveau. Nogle typer af løs grøn te er aromatiseret med blomster eller blandes med frugt for at skabe duftende eller aromatiseret te. Se vores udvalg af teblandinger med grøn te eller se nærmere på vores rene grønne teer. 

Oolong te

Oolong te er en meget eftertragtet type te, som mange tekendere er begejstrede for. Oolong te kendetegnes ved et uensartet udtryk med store og unikke blade. Smagen er fin og mild og en god oolong te bliver aldrig bitter, uanset hvor længe den trækker. Oolong te er en semi-fermenteret type af te, dvs. den ligger midt imellem den sorte og den grønne te. Sort te er fuldt fermenteret og grøn te er ikke fermenteret, og oolong ligger lige midt imellem. Oolong te tørres Koffeinindholdet i en kop oolong te svarer til ca. 15% i forhold til en kop kaffe.

Sort te

Sort te er den type te, som de fleste kender og forbinder med "rigtig" te. Sort te er den fuldt fermenterede te, som kendetegnes ved den sorte farve. Sort te fremstilles af de grønne blade fra tebusken, som rulles og derefter får lov til at ligge og ilte. Herved bliver de friske grønne blade mørkere og mørkere. Når man har opnået den farve man ønsker, bliver tebladene ristede for at standse iltningsprocessen og for at fjerne det sidste vandinhold fra tebladene. Der findes utallige typer af sort te. Typen afhænger af det geografiske område, klimaet, plukningen og forarbejdningen. De mest kendte typer af sort te er nok Earl Grey, som er sort te, der er aromatiseret med bergamotolie. Darjeeling fra Sri Lanka er også velkendt for de fleste. Sort te er den type af te som har det højeste koffein indhold. Se vores udvalg af aromablandinger med sort te og se vores udvalg af ren sort te. 

Urtete

Urtete indeholder ikke blade fra tebuske, og er derfor ikke en reel te, men i stedet et udtræk af urter, blomster og planter, som har mange sundhedsfremmende egenskaber samt en behagelig smag. Urtete er som oftest fri for koffein og garvesyre, og er populær som aftente. 

Rooibos

Rooibos te eller rød te, er fremstillet af en sydafrikansk rød busk. Denne type te er en sund kilde til vitaminer og mineraler, og har et højt indehold af antioxidanter. Rooibos indeholder ikke koffein og har et minimalt indhold af garvesyre, hvis noget overhovedet. Rooibos te bidrage til at fremme fordøjelsen, understøtter dit immunforsvar, og fremmer en sund hud, tænder og knogler. Rooibos te kan være lækker varm eller som iste. Læs mere om Rooibos te eller shoppe vores Rooibos te.

Mate te

Mate te betragtes som kaffedrikkerens foretrukne te. Mate te er lavet af blade og kviste af yerba mate planten, og mate te give omtrent samme energi som kaffe. Mate te siges desuden at være appetitnedsættende, og har et højt indhold af vitaminer og mineraler, og er derfor populært blandt folk som gerne vil tabe sig, eller blot nyde godt af den sundhedsfremmende drik, som har nogenlunde samme effekt som kaffe. 

Teblomster

Teblomster kaldes også tekugler, kunstte - og på engelsk artisan tea på grund af det kunstfærdige udtryk og den æstetiske skønhed som man oplever når teblomsten åbner sig i det varme vand, og afslører sin skønhed. Teblomster er en ren nydelse, og er fantastisk, hvis man ønsker at forkæle sig selv med noget ekstra godt, eller nyde en romantisk stund med en man holder af. Teblomster er også populært at bruge ved bryllupper på grund af den romantiske skønhed de udstråler. Teblomster er virkelig smukke i en glaskande, og er noget af det ypperligste når man taler en helhedsoplevelse af smag og fryd for øjet. Se vores udvalg af teblomster her. En teblomst skal naturligvis serveres i en tekande i glas for at komme helt til sin ret. 

Matcha te 

Matcha te er en fin, grøn te der er pulveriseret. Den grønne te er fra planten Camelia Sinensis, og til matcha te dyrkes planten på en helt særlig, beskyttet måde, hvor planten aldrig får direkte sol, vind eller regn. Bladene pulveriseres til et helt fint pulver, der opløses i varmt vand og drikkes. På denne måde får man en mere koncentereret kop te og man får bedre udnyttelse af tebladenes vitale stoffer. 

Lidt om vand og trækketid:

De angivne trækketider er vejledende, da det jo er en smagssag, hvor kraftig man ønsker sin te. Men te kan godt trække for længe og derved blive bitter.

Vores teer har forskellige trækketider - du kan f.eks opleve to sorte teer med to forskellige trækketider. Det er, fordi vi videregiver de trækketider, vores leverandører har angivet. Men prøv dig frem.

Det er vigtigt, at vandets temperatur passer til tetypen. Sort te, urtete og rooibos brygges med kogende vand. Grøn og hvid te brygges med vand, der er 80-85 grader. Det passer med, at når vandet har kogt, venter man cirka ti minutter med at hælde det over - så skulle temperaturen være rigtig. Når vandet ikke er kogende, undgår man nemlig at trække de bitterstoffer ud, som findes i grøn og hvid te, og som kan ende med at give en ubehagelig kop te.

Dosering:

Doseringen af te vil også altid være vejledende. Nogle foretrækker teen kraftigere end andre, men en generel mængdeangivelse er som følgende:

 

Sort te: 4-5 tsk pr. liter vand

Grøn te: 3-4 tsk pr. liter

Hvid te: 3-4 tsk pr. liter

Rooibos: 4-5 tsk pr. liter

Urtete: 4-5 tsk pr. liter

Vores webshop anvender cookies. Vi indsamler data til at analysere trafik, tilpasse annoncer samt data. Ved fortsat brug af hjemmesiden accepterer du disse.

Kurven er tom

Vores webshop anvender cookies. Vi indsamler data til at analysere trafik, tilpasse annoncer samt data. Ved fortsat brug af hjemmesiden accepterer du disse.