Stort udvalg af te, kaffe og delikatesser Levering 2-4 hverdage Gratis fragt til pakkeshop v/ køb over kr. 400,- Vi pakker gerne ind Kundeservice: info@teacup.dk

Yerba Mate Te

Yerba mate, eller bare mate te, som det også kaldes, er navnet på denne traditionelle sydamarikanske drik, som stille og roligt vinder sit indpas på det europæiske marked. Og det er ikke uden grund at yerba mate te oplever stigende popularitet. Yerba mate te er nemlig kendt som "Gudernes drik" eller "indianernes grønne guld" på grund af de mange sundhedsmæssige fordele der forbindes med mate planten, og disse fordele har man nu også fået øjnene op for her i Europa. Drikken stammer fra det sydlige Sydamerika, hvor den faktisk er så populær at hele 92% af husstandene drikker mate te dagligt. Mate te er altså mere populær end kaffe i denne del af verden. Mate te har et koffeinindhold der næsten kan måle sig med kaffe, dog uden de nogle gange negative sider man kan forbinde med koffein. 

Mate te har en let bitter, græsagtig smag - og det er bestemt ikke alle der kan lide den. Ligesom det heller ikke er alle der kan lide kaffe, men mange vænner sig alligevel til at drikke kaffe pga effekten, og det samme kan man sige om mate te. Kan man ikke lide smagen af ren yerba mate så kan man prøve vores mate blanding hvor mate teen er blandet med grøn te og citrongræs, hvilket giver en helt anden smagsoplevelse og hvor smagen af mate te træder lidt i baggrunden. 

Hvad er mate te?

Mate te er bladene fra planten Ilex paraguariensis som gror på marker og plantager i Sydamerika. Bladene høstes, blancheres, tørres, ældes og skæres i passende stykker, hvorefter den kan drikkes som te. Traditionelt set drikkes mate te i en kalabash af en bombilla - en lille speciel kop med sugerør. Her hældes vand over mate og der kan hældes vand over de samme blade flere gange om dagen. Det første bryg kan godt være stærkt og bittert, og så bliver teen mildere og mildere i løbet af dagen, ligesom koffeinindholdet også vil blive mindre og mindre. 

Yerba mate te har et højt indhold af vitaminer, mineraler, antioxidanter og koffein, hvilket er årsagen til at drikken har fået navnet "Gudernes Drik". Mate har et højt indhold af koffein, eller matein som det rigtigt hedder, hvilket har en energigivende effekt på kroppen, dog uden de ofte uønskede bivirkninger kaffe nogle gange har i form af rysten, sitren eller uro. Faktisk fungerer mate te som en form for "energidrik" på en helt naturlig måde, og teen drikkes ofte af folk der skal kunne holde et højt præstationsniveau i løbet af dagen f.eks. i forbindelse med deres arbejde, eller sport; især fodboldspillere har taget drikken til sig, da teen øger både præstationen og koncentrationen.  

Vi har desværre ingen produkter der matcher dine kriterier

  Mate te er blevet sat i forbindelse med en lang række af sundhedsmæssige fordele, og siges at have en stor effekt på sundheden - dette emne vil vi ikke komme yderligere ind på her jvf. Fødevarestyrelsens retningslinjer om sundhedsanprisninger men hvis man ønsker selv at læse mere om dette kan man gøre det her: mate te effekt

  Hvordan brygges mate te?

  Traditionelt set brygges mate te i en lille rund koplignende beholder med en slags sugerør kaldet en bombilla. Man behøver dog slet ikke anskaffe sig dette, hvis man ønsker at begynde at drikke mate te. 

  Mate te er nemlig en af de nemmeste teer at håndtere, da den kan brygges på et hav af forskellige måder. En meget anvendt metode herhjemme er en stempelkande, hvor teen hældes i bunden hvorefter det varme vand hældes over, teen trækker og derefter presses stemplet i bund. 

  Man kan også brygge mate te på filter metoden, hvor teen hældes i et filter og det varme vand hældes over. Det kan dog anbefales at bruge et stort filter og sikre at det er helt dækket med vand, så bladene har muligehed for at bevæge sig i frit i vandet. 

  Man kan også tilberede mate te i en kasserolle hvor man giver vandet et kort opkog og herefter lader bladene trække i det varme vand, for derefter at si bladene fra. Man kan også give bladene et kort opkog, max 30 sekunder, hvorefter man hælder bladene frem. Denne metode siges at give det højeste indhold af koffein, men vil også trække bitterstofferne ud af bladene og man får således en mere bitter drik. Næringsindholdet vil også forringes markant, hvis man brygger mate te med kogende vand. For det højeste næringsindhold bør man afkøle vandet til 80 grader. Men med hensyn til bryggemetode kan man prøve sig frem og se hvilken smag/effekt man hælder mest til. Der er som sådan ikke noget der er rigtigt og forkert - udover den traditionelle kalabash -  og som alt andet i køkkenet, så kan det være sjovt og lærerigt at eksperimentere. 

   

  Stort udvalg af te, kaffe og delikatesser
  Levering 2-4 hverdage
  Gratis fragt til pakkeshop v/ køb over kr. 400,-
  Vi pakker gerne ind
  Vores webshop anvender cookies. Vi indsamler data til at analysere trafik, tilpasse annoncer samt data. Ved fortsat brug af hjemmesiden accepterer du disse.

  Kurven er tom

  Vores webshop anvender cookies. Vi indsamler data til at analysere trafik, tilpasse annoncer samt data. Ved fortsat brug af hjemmesiden accepterer du disse.